Jesteś tutaj: Start / Jadłospis

Jadłospis

 

Znalezione obrazy dla zapytania JADŁOSPIS

                                                         

Jadłospis 

Pyszne i zdrowe posiłki witaminowe :)

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

ALERGENY

PONIEDZIAŁEK 15.04.24r

Chleb pszenno-żytni, graham, pasztet pieczony, ogórek konserwowy, pomidor, kiełki, papryka, herbata z cytryną, jabłko

Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym z natką pietruszki (seler). Zabielana, alergie bez zabielania

Racuchy z jabłkiem, mus jagodowo- bananowy na jogurcie naturalnym , kompot wieloowocowy , owoc

Białko mleka krowiego, gluten, seler, białko jaja,

WTOREK 16.04.24r

Chleb pszenno-żytni, graham z masłem, wędlina drobiowa, mozzarella, papryka, rzodkiewki, roszponka, kawa zbożowa na mleku herbata miętowo-owocowa jabłko

Zupa jarzynowa z ziemniakami i fasolką na wywarze warzywnym z natką pietruszki( seler). Zabielana, alergie bez zabielania

Łazanki z kiszonej kapusty, kiełbaska, mięso wieprzowe, kompot owocowy, owoc.

Białko mleka krowiego, gluten, seler, białko jaja,

ŚRODA 17.04.24r

Rogaliki z masłem, dżem owocowy, powidła śliwkowe, zupa ml z kaszą manną, mus malinowy, banan, herbata miętowa, jabłko

Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze drobiowo-warzywnym z natką pietruszki(seler). Zabielana, alergie bez zabielania

Kotleciki mielone, pieczone , ziemniaki, surówka z czerwonych buraczków, kompot owocowy, owoc

Białko mleka krowiego, gluten, seler, białko jaja

CZWARTEK 18.04.24 r

Chleb pszenno-żytni, graham z masłem , szwedzki stół- kabanos, jajko ćwiartki, ser żółty, rukola, papryka , ogórek, oliwki, herbata z cytryną, jabłko

Zupa krem z pieczarek z grzankami i prażonym słonecznikiem na wywarze warzywnym z natką pietruszki(seler). Zabielany, alergie bez zabielania

Udziec drobiowy bez kości, pieczony, mizeria na śmietanie , ziemniaki, kompot owocowy, owoc

Białko mleka krowiego, gluten, seler, białko jaja

 

PIĄTEK

19.04.24r

Chleb pszenno-żytni, graham z masłem, pasta rybna (jajko, ser żółty) ze szczypiorkiem pomidor, rzodkiewki, kiełki, herbata z cytryną , jabłko

Zupa krupnik z ziemniakami i kaszą pęczak na wywarze drobiowo-warzywnym z natką pietruszki.(seler)

Spaghetti w sosie warzywno-pomidorowo-mięsnym, kompot owocowy, owoc

Białko mleka krowiego, gluten, seler ,białko jaja, ryba

Woda dla dzieci dostępna jest z dystrybutora na holu przedszkolnym

Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych od placówki.

Zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym, zaleca się spożywanie 4-5 posiłków dziennie (włącznie z posiłkami poza placówką). 

W przedszkolu posiłki powinny pokrywać 75% całodziennego zapotrzebowania energetycznego.

Dziecko w naszym przedszkolu ma zapewnione śniadanie, owoc po śniadaniu , obiad i podwieczorek.

Śniadanie

8:00 grupy I i II

8:30 grupy III i IV

9:00 owoc, warzywo świeże

Zupa

11:00 grupy I i II

11:30 grupy III i IV 

Drugie danie: 

13:30 grupy I i II

14:00 grupy III i IV

Podwieczorek

 Po obiedzie każde dziecko otrzymuje podwieczorek są to najczęściej owoce, ale również ciastka i batoniki zbożowe, soczki, serki, jogurty.

Za żywienie dzieci w naszym przedszkolu odpowiedzialna jest pani Maria Dońska intendentka Przedszkola nr 9, która zajmuje się prawidłowym komponowaniem posiłków dla dzieci. Jadłospisy układa zgodnie z zaleceniami dietetyków. O ich przestrzeganie w państwowych przedszkolach dba Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna (sanepid), która przeprowadza kontrole oceniające m.in. przedszkolne jadłospisy.

Podstawowe zasady komponowania przedszkolnego jadłospisu

  • każdy główny posiłek w przedszkolu musi zawierać produkt będący źródłem białka zwierzęcego (może to być mięso lub nabiał).
    W jego składzie musi się również znaleźć owoc lub warzywo;
  • ważne jest urozmaicenie posiłków. To znaczy, że na obiad nie podaje się kilku ciężkostrawnych potraw (np. zupy grochowej i bigosu) lub dań przyrządzonych tą samą techniką kulinarną (np. smażonej ryby i frytek). Ideałem jest posiłek lekkostrawny z dodatkiem gotowanych i surowych warzyw;
  • w przedszkolnych posiłkach przeważać muszą pokarmy zmuszające do żucia, aby dziecko nauczyło się prawidłowo żuć.
  • przedszkolne menu uwzględnia bieżącą porę roku i wykorzystuje owoce
    i warzywa sezonowe, bo to one zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych. 
  • w jadłospisie przedszkolnym uwzględnia się również dzieci alergiczne dla których przygotowywane są specjalne posiłki eliminujące alergeny;
  • placówka zapewnia dzieciom stały dostęp do źródlanej wody pitnej (na holach znajdują się dystrybutory z wodą).

Kaloryczność i wartość posiłków w przedszkolu

Norma na energię na poziomie umiarkowanej aktywności fizycznej u dzieci w wieku do 3 lat wynosi 1000 kcal, u dzieci 3 – 6 letnich zapotrzebowanie energetyczne szacuje się na poziomie 1200-1400 kcal. Intendentka dba również o kaloryczność posiłków a sanepid ocenia wartość energetyczną obiadowej porcji. Według zalecanych norm powinna ona wynosić ok. 600 kalorii i choć liczba ta może się wydawać zbyt duża, trzeba pamiętać, że dziecko nie jest zmuszane, a jedynie zachęcane do zjedzenia całego posiłku. Sanepid sprawdza również, czy dziecko otrzymuje odpowiednią ilość składników odżywczych (min. białka, witamin i składników mineralnych) oraz czy posiłki nie są przesalane. Jeśli zauważy jakiekolwiek nieprawidłowości, wydaje intendentce odpowiednie zalecenia (np. prosi o ograniczenie spożycia cukru czy słodyczy i podawanie większej ilości surowych warzyw).

Zasady higieny w przedszkolu

W celu uniknięcia zatruć, w Przedszkolu nr 9 są przestrzegane zasady higieny:

  • zaopatrzenie robi się tylko w sprawdzonych sklepach i hurtowniach. Kupowane są produkty znanych producentów, z ważnym terminem przydatności do spożycia;
  • dba się o czystość: kucharki używają zmywarki z funkcją wyparzania, oddzielnych desek do krojenia mięsa, warzyw czy pieczywa, a dzieci przed każdym posiłkiem muszą umyć ręce;